Stad van de keizer eert Tourkoning Cavendish

Mark Cavendish, recordhouder met 35 etappezeges in de Tour, neemt op donderdag 25 juli in Herentals afscheid van het Belgische publiek tijdens het Heylen-Vastgoed na-Tourcriterium. De organisatie zal als eerbetoon tijdens ronde 35 van de koers het Britse volkslied spelen en hoopt op een massaal applaus van het publiek.

“Wat een eer voor Herentals dat een koerslegende als Mark Cavendish onze stad uitkiest om afscheid te nemen van het Belgisch wielerpubliek”, glundert Philippe Mariën. “Mark snoepte niet alleen het record van Eddy Merckx in Touretappes af, door dit jaar nummer 35 te winnen. Hij won ook het puntenklassement in de drie grote rondes en is ook voormalig wereldkampioen.”

“En dat vergeet Philippe nog zijn overwinning in het Herentalse na-Tourcriterium in 2008”, vult Erwin Vervecken met een knipoog aan. “Hij klopte toen ‘onze’ Tom Boonen. Dat wij hem nu mogen uitzwaaien is een ongelooflijke eer voor onze organisatie en de stad Herentals. We vergeten soms dat Herentals ook voor buitenlanders bekend is als de stad van de keizer. Veel buitenlanders die hier meereden loofden ons kennerspubliek en de sfeer hier.”

Volkslied

Directeur Kristof Van Mensel hoopt dat het wielerpubliek massaal opdaagt voor een hulde aan het Britse spurtfenomeen. “Natuurlijk krijgt hij extra aandacht bij de voorstelling van de renners en na onze koers”, belooft de directeur. “Maar we hopen toch dat het hoogtepunt de ronde 35 van onze wedstrijd zal zijn. Dat cijfer is voor hem toch bijzonder. Dan gaan we als eerbetoon het Britse volkslied spelen voor de pas benoemde ‘Knight Commander of the Order of the British Empire’. Hopelijk overstemd door een stormachtig applaus van ons geweldige kennerspubliek.”

Britse kleuren

Ook voorzitter Luc Verheyen deelt in de trots over de eer die Herentals krijgt. “Het is natuurlijk kort dag. Maar we hopen dat zoveel mogelijk mensen naar de koers komen met iets Brits. Een Britse vlag, een bolhoed, een zelfgemaakte pancarte of gewoon kledij in rood blauw en/of wit. Het maakt niet uit. We kunnen niet genoeg beseffen hoe uniek het is dat zo’n topper hier afscheid komt nemen. Andermaal stad Herentals op de kaart als de wielerstad van ons land. Dat wil je toch niet missen.”

Vind je dit bericht leuk? Deel het met je vrienden!